| Kontakt

Uspostavljanje Registra cijena nepokretnosti u Crnoj Gori

Datum objave: 12.12.2019 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


U okviru Projekta IMPULS Uprava za nekretnine je organizovala Radionicu na temu „Uspostavljanje Registra cijena nepokretnosti u Crnoj Gori”.

Naime, Upravi za nekretnine ustupljeno softversko rješenja Registra cijena nepokretnosti, koje je u upotrebi u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, s napomenom da je neophodno prilagoditi i nadograditi saglasno našim potrebama.

Kao prvi korak u uspostavljanju ovog Registra, koji treba da obezbijedi mogućnost brzog, efikasnog i pouzdanog poslovanja, prepoznata je potreba sagledavanja postojećeg stanja iz ugla nadležnih institucija, ali isto tako i budućih korisnika.

Kako nadležnost u ovim poslovima nije određena i ne postoji zakonska regulativa koja reguliše ovu oblast, Uprava za nekretnine predložila je Izmjene i dopune Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, s ciljem da se propišu nadležnosti i obaveze svih učesnika u prometu i procjeni vrijednosti nepokretnosti vezano za uspostavljanje i održavanje Registra, kao i načina vođenja i razmjene podataka sadržanim u njemu.

Na radionici je bilo riječi o postojećem stanju u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, pravnoj regulativi i softverskom rješenju. Na radionici su razmijenjena iskustva iz ove oblasti, a i razgovarano je o benefitima uspostavljanja registra cijena nepokretnosti.

Učesnici radionice su: predstavnici Uprave za nekretnine Crne Gore, Republičke uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, predstavnici javnog i privatnog sektora.