| Kontakt

Saradnja sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske

Datum objave: 13.06.2019 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


U Banja Luci, 6. juna 2019. godine, direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Bosiljka Predragović i direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević, potpisali su Ugovor o regulisanju načina isporuke i uslova korištenja softverskog rješenja za vođenje Registra cijena nepokretnosti, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske o ustupanju softerskog rješenja Upravi za nekretnine Crne Gore. 

Registar cijena nepokretnosti je veoma značajan za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i procjenu vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procijenitelja, za potrebe eksproprijacija, poreza na promet nepokretnosti, hipotekarnih kredita, kreiranje politike upotrebe zemljišta i drugo, sa ciljem obezbjeđenja transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti. 

Razmjena iskustava i pripremne aktivnosti koji se odnose na zakonsku regulativu iz ove oblasti, doprinijeće bržoj i efikasnijoj implementaciji uspostavljanja ovog Registra.

Republička uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Uprava za nekretnine Crne Gore uspješno sarađuju dugi niz na zajedničkim regionalnim projektima i shodno tome, prije potpisivanja Ugovora vođeni su razgovori na teme iz oblasti zemljišne administracije, saglasno nadležnostima institucija sa ciljem daljeg unaprjeđenja saradnje i razmjene iskustava.