| Kontakt

Jačanje međuinstitucionalne i međunarodne saradnje

Datum objave: 20.11.2018 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


Na inicijativu ekspertskog tima, koji je dio Konzorcijuma Makedonskog Telekoma - GeoAPROUZL GeoFOTOZenit - GeoBALKAN iz Makedonije; dio InterGEO group iz Podgorice kao i Crnogorskog Telekoma, 20. novembra 2018. godine u prostorijama Uprave za nekretnine, održana je prezentacija na temu "Značaj infrastrukturnih objekata".

Koncept prezentacije je osmišljen s namjerom da adekvatno predstavi znacaj-definisanje-kompatibilnost- pripadnost infrastrukturnih objekata, sve ono što čini prostorne podatke relevantim i primjenjivim. Tokom prezentacije ukazano je na činjenicu da regulisani status infrastrukturnih objekata iz dana u dan povećava svoju konkurentnost i pruža sveobuhvatne mogućnosti za ostvarivanje interesa svih zainteresovanih strana. Zato Uprava za nekretnine u kontinuitetu uspješno sprovodi niz aktivnosti sa ciljem unaprijedjenja katastarskog sistema u Crnoj Gori i implementaciji projekata iz nadležnosti koje se odnose na infrastrukturu prostornih podataka.

Postignute rezultate, kao i iskustvo prilikom uvođenja sistema za infrastrukturne objekte, gostujući ekspertski tim predstavio je kroz prezentaciju "Projekat za inventarizaciju infrastrukturnih objekata" realizovan u saradnji sa Crnogorskim Telekomom. Projekat je osmišljen sa ciljem da kreira sistem koji sadrži aktuelni, aktivni status infrastrukturnih objekata, sa prostorno- funkcionalno—tehnološkog aspekta, kao i sa jasno definisanim modelom podataka i kompatibilnosti sa sistemima koji se koriste u Crnoj Gori. Takođe učesnici su istakli značaj podataka iz nadležnosti Uprave za nekretnine, koji predstavljaju osnov za izgradnju svih sistema koji koriste prostorne komponente.Uprava za nekretnine Crne Gore, već tradicionalno, posvećena je jačanju i unapređenju regionalne saradnje kroz zajedničke projekte, prezentacije primjenjivih i održivih idejnih rješenja i ostalih aktivnosti u okviru infrastrukture prostornih podataka, u namjeri da se kroz mnogostruke benefite međuinstitucionalne saradnje, ukaže na značaj razmjene iskustava, na značaj usvajanja praktičnih poslovnih rješenja, s akcentom na implementaciju visokih standarda, koji se uspješno mogu uskladiti sa postojećim sistemom poslovanja Uprave za nekretnine.