| Kontakt

Implementacija Adresnog sistema u Crnoj Gori – mnogostruki benefiti za državu

Datum objave: 24.09.2018 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za nekretnine u okviru Projekta Donacije Vlade Norveške, započela je realizaciju uspostavljanja Registra kućnih brojeva, ulica i trgova, odnosno  Adresnog registra.

Tim povodom, u prostorijama Uprave za nekretnine, 20. septembra 2018. godine, održana je radionica na temu Adresni registar u Crnoj Gori kojoj su prisustvovali mnogobrojni predstavnici Lokalnih samouprava i relevantnih državnih institucija.
 
U svom uvodnom izlaganju, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore, Dragan Kovačević, zahvalio se prisutnima na odzivu i ukazao na  značaj projekta čija će realizacija doprinijeti efikasnom i pouzdanom poslovanju javnog i privatnog sektora.

“Želim takođe,  istaći činjenicu da  je adresni registar jedan od ključnih državnih  registara, a samim tim osnova za širok dijapazon korišćenja podataka sadržanih u registru, počev za potrebe popisa stanovništva, turizma, vanrednih situacija, komunikacije, poreske politike i mnogih drugih aktivnosti vezanih za javni i privatni sektor. Moramo biti upućeni prvenstveno prema budućnosti i odgovorima na izazove koji nas očekuju na putu razvoja elektronskih registara i siguran sam da zajedničkim djelovanjem možemo doći do cilja efikasne i kvalitetne  realizacije ovog projekta“, naglasio je Kovačević.

„Siguran sam da uz podršku Vlade Norveške, zajedno sa relevantnim državnim institucijama, organima Lokalne samouprave, uz pomoć Vlade Crne Gore, Projekat može biti uspješno realizovan, a mi smo spremni da uložimo napore i budemo koordinatori u realizaciji Adresnog sistema", zaključuje Kovačević.
 
Crna Gora, kao kandidat za zemlju Evropske Unije je u fazi pristupnih pregovora otvorila poglavlje 18 – statistika, ispoljavajući potrebu da broj registara, uključujući Adresni registar harmonizuje sa Evropskim standardima. O tome koliko će budući registar u perspektivi  omogućiti korisnicima brzo i pouzdano poslovanje, na temu - Plan implementacije Adresnog sistema u Crnoj Gori, govorio je i direktor norveške agencije, Staten Kartverket, g. Helge Onsrud, koji već dugi niz godina pruža veoma značajnu podršku u relizaciji projekata iz nadležnosti Uprave za nekretnine, a od velikog značaja za državu Crnu Goru.

U okviru prezentacija, pored predstavnika Uprave za nekretnine, govorili su i predstavnici Opštine Podgorica i Tivat, JP Pošte Crne Gore, Zavoda za statistiku Crne Gore,  kao i predstavnici katastraske agencije Kosova.

Direktor Kovačević je, u izjavi za Televiziju Crne Gore, rekao da je, na lokalnim samoupravama, da donesu odluke o nazivima ulica i trgova, kao i da postave kućne brojeve.