| Kontakt

Međusobna saradnja zemalja regiona - potencijal za implemetaciju visokih standarda

Datum objave: 26.12.2017 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


U prostorijama Uprave za nekretnine, 20. 12. 2017.godine, održana je prezentacija jedne od najznačajnijih hrvatskih kompanija (IGEA), na polju razvoja, implementacije i održavanja softverskih rješenja u oblasti zemljišne administracije i katastra. U okviru  teme „ Adresni registar – koraci do uspostave Adresnog registra Crne Gore“,  prezentacijom su obuhvaćeni primjeri implementacije alfanumeričkog i grafičkog modula za upravljanje podacima kao i ažuriranje promjena nad definisanim prostornim jedinicama od nivoa države, grada, opštine, naselja, statističkih krugova, do ulica i kućnih brojeva.

 Hrvatske kolege, tokom predstavljanja sopstvenih idejnih  rješenja u uspostavljanju Adresnog registra, poseban akcenat su dali preporukama  i  bogatom iskustvu u realizaciji brojnih projekata, putem uspješne  implementacije Adresnih registara širom regiona. Prezentacija praktičnih primjera renomirane zagrebačke kompanije IGEA, na polju zvanične statistike, predstavnicima Uprave za nekretnine predstavlja podsticaj za unapređenje sopstvenih poslovnih procesa u održavanju, ažuriranju i izdavanju podataka.

Infrastruktura prostornih podataka, Geoportali i nacionalni Adresni registar predstavljaju važan faktor stabilnosti ekonomske i socijalne politike jedne zemlje. Regionalnom saradnjom dviju zemalja na nivou relevantnih institucija, a kroz  prezentaciju primjenjivih i održivih rješenja, Uprava za nekretnine nastavlja, da u okviru svojih nadležnosti pruža svoj maksimum u procesu  implementacije visokih standarda iz oblasti zvanične statistike, kao preduslov za tačan, sveobuhvatan i kvalitetan nacionalni Adresni registar.