| Kontakt

Sastanak Odbora direktora Impuls projekta u Zagrebu

Datum objave: 20.10.2017 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


U okviru regionalnog IMPULS projekta, finansiranog od strane švedske Agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), a u organizaciji švedske državne agencije za katastar i kartografiju (Lantmateriet) i hrvatske državne geodetske Uprave, u Zagrebu je 18. I 19. oktobra  2017. godine održan sedmi po redu  sastanak nacionalnih koordinatora i upravnog odbora projekta. Na sastanku je prisustvovao I direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koji je, tom prilikom istakao značaj I benefite regionalne saradnje, posebno u domenu realizacije aktivnosti koje se odnose na kontrolu kvaliteta I usaglašenost sa međunarodnim standardima. Bilo je riječi i o dugogodišnjim naporima zemalja kandidata za članstvo u EU,  u stvaranju evropskog okvira digitalne infrastrukture i efikasnom korištenju podataka iz oblasti kao što su zaštita životne sredine, e-vlada, saobraćaj, poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, zdravstvo, zaštita i bezbjednost, naučna istraživanja, te e-trgovina, saopšteno je iz RUGIPP-a. 

 

Saradnja institucija u regiji do sada je imala više faza koje su rezultirale uspješnom razmjenom kartografskih GNSS  podataka. Niz bilateralnih sporazuma na regionalnim konferencijama bili su preduslov za jačanje infrastrukturne mreže zemalja jugoistočne Evrope a Crna Gora je uz podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju ostvarila značajan napredak u toj oblasti, istakao je Kovačević.

 

Švedska Vlada kroz IMPULS projekat snažno podržava vodeću ulogu Uprave za nekretnine Crne Gore u nastojanju da se formira  jedinstvana infrastruktura geoprostornih podataka koja će omogućiti efikasnije upravljanje nacionalnim resursima I pružiti adekvatne  informacije za brzo i lako donošenje odluka na svim nivoima državne uprave. Povezivanje nacionalne infrastrukture na regionalnom nivou u jedinstven sistem je strateški cilj svih zemalja učesnika projekta zaključeno je na sastanku nacionalnih koordinatora I upravnog odbora Impuls projekta.

 

 U organizaciji Uprave za nekretnine, Crna Gora biće domaćin završnog događaja koji je planiran za  maj naredne godine. Na svečanom obilježavanju završnice projekta očekuju se mnogobrojni gosti iz regiona I Evrope.