| Kontakt

INSPIRE Direktiva slavi 10 godina postojanja

Datum objave: 12.09.2017 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


DIREKTIVA 2007/2/EZ EVROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA  o uspostavljanju infrastrukture prostornih podataka u Evropskoj zajednici, poznatija pod nazivom INSPIRE, ove godine slavi desetogodišnjicu  postojanja.

 Na inicijativu resornih ministarstava, a u organizaciji vlada Njemačke i Francuske, INSPIRE Konferencija 2017, od 04. – 08, septembra u Strazburu i Kelu, okupiće više od hiljadu učesnika – kreatora politika  INSPIRE direktive, eksperata iz oblasti IPP, predstavnika zemalja kandidata za pristup EU, korisnika javnog i privatnog sektora, proizvođača podataka usluga i aplikacija iz svih zemalja EU i šire. Na međunarodnoj  konferenciji, utemeljenoj na INSPIRE platformi evropske digitalne infrastrukture, učesnici će imati priliku da prisustvuju četvorodnevnim debatama, kao i prezentacijama  iz oblasti infrastrukture prostornih podataka, Regionalnog razvoja na polju poljoprivrede, energetike, pomorskog saobraćaja, zdravstva, e-Vlade i e-trgovine i životne sredine.

Na plenarnim sastancima i  tematskim sesijama u okviru konferencije, prisustvovaće direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koji je uoči bilateralnih susreta sa visokim funkcionerima vlada Njemačke i Francuske izjavio da  INSPIRE direktiva u partnerstvu sa Evropskom komisijom, predstavlja snažnu podršku zemljama jugoistočne Evrope u  implementaciji visokih standarda iz INSPIRE programa. Kovačević je istakao da je učešće predstavnika Uprave za nekretnine na međunarodnoj konferenciji, od institucionalnog značaja,  navodeći da se afirmativno kretanje zemalja regiona ka Evropi, putem usvajanja principa Direktive evropskog Vijeća, ubrzava, državni geostrateški potencijali rastu, razvijaju se ideje za nove infrastrukturne projekte, što predstavlja uslov za stabilnost ekonomske politike. Princip usvajanja takvih kriterijuma u državnom je interesu, a Uprava za nekretnine pružiće svoj puni doprinos u implementaciji evropskih standarda u zoni geopolitike, zaključio je Kovačević, povodom 10 godina postojanja jedne od najvećih organizacija Evropske Unije.