| Kontakt

Referentni podaci i infrastruktura servisa Dunavskog regiona

Datum objave: 08.03.2016 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


Inicijativa
Zajednički istraživački centar (The Joint Research Centre - JRC) Evropske Komisije koordinira inicijativom čiji je cilj da se osigura naučna podrška Strategiji Evropske Unije za Dunavski region (EUSDR) kroz blisku saradnju sa ključnim naučnim partnerima iz Dunavskog regiona u okviru procesa sprovođenja Strategije Evropske Unije za Dunavski region (www.danube-region.eu).

DRDSI i Strategija za Dunavski region
Tim za referentne podatke i infrastrukturu servisa Dunavskog regiona (The Danube Reference Data and Services Infrastructure - DRDSI) je kreirao i upravlja Portalom otvorenih podataka (drdsi.jrc.ec.europa.eu) na kojem se skladište informacije o dostupnim podacima iz Dunavskog regiona. Sjedište DRDSI tima je u JRC-u, u mjestu Ispra u Italiji, a sastoji se od grupe naučnika iz oblasti geografskih nauka i nauka o prostornim podacima.

DRDSI i Otvoreni Podaci
Cilj DRDSI-a je da omogući da podaci Dunavskog regiona budu otvoreni i dostupni on-line za sve korisnike. Na DRDSI Portalu je prikupljeno hiljade skupova podataka koji se mogu koristiti za razvoj novih istraživačkih projekata, proširivanje trenutnih ideja i naučna povezivanja.

Komunikacija u okviru DRDSI
Preko svoje web stranice DRDSI tim podstiče korisnike da traže podatke i učestvuju u komunikaciji u okviru DRDSI zajednice putem grupa u društvenim medijima. DRDSI zajednica je otvoreni forum koji promoviše razmjenu informacija, relevantne rasprave i transparentnost da bi se postigla efikasnija razmjena prezentacija i dokumentacije, kao i širenje vijesti i događaja iz vašeg regiona.

Danube_Net
Danube_Net je tim eksperata iz Dunavskog regiona, koji blisko sarađuje s DRDSI timom u cilju prikupljanja podataka i promovisanja otvorenih podataka, a članovi tima imaju i ulogu kontakt tačaka u svojim regionima. Trenutni članovi Danube_Net tima se mogu naći na DRDSI web stranici.